DRAFT BLOG

YÖK Denkliği Nedir, Nasıl Alınır?

YÖK denkliği ve YÖK tanınırlığı, yurtdışında okumak gibi bir hedefi olan herkesin aklına takılan soruların başında gelir. Zira bir üniversitenin YÖK tarafından tanınmaması demek, o üniversitenin YÖK tarafından diploma verebilecek bir eğitim kurumu olarak kabul edilmediği, dolayısıyla böyle bir üniversiteden alınacak herhangi bir akademik derecenin ülkemizde yok hükmünde kabul edileceği anlamına gelir. Dolayısıyla, YÖK tarafından tanınmayan bir üniversitede okuduysanız, mezun olduktan sonra mesleğinizi ülkemizde doğrudan icra edebilme şansınız bulunmamaktadır. Bu bakımdan YÖK tanınırlığı, bir üniversitenin ciddi bir eğitim kurumu olarak tanınıp tanınmadığı anlamına gelir ve üniversiteler özelinde alınan kararlara tabidir.

YÖK denkliği ise çoğu zaman YÖK tanınırlığı ile karıştırılsa da aslında farklı koşullara tabidir. YÖK denkliği, bireysel başvuru yapılan bir belge olup yurtdışındaki bir üniversitede aldığınız eğitimin Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinde alınan eğitim seviyesine denk olduğu ve dolayısıyla diplomanızın ülkemizde de geçerli olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla, YÖK denklik belgesini alan kişiler mesleklerini ülkemizde icra etme şansı bulurlar.

YÖK denkliği değerlendirme sürecinde adaylar gerekli görülen hallerde bir denklik seviye tespit sınavına tabi tutulabilirler. Burada ana kriter, adayın diplomada görülen eğitimi gerçekten alıp almadığı, söz konusu akademik derece için ilgili gereklilikleri gerçekten yerine getirip getirmediğini tespit etmektir. Bu sınavın geçer notu 40’tır. Kırk puanı geçen adaylar diploma denklik belgesini almaya hak kazanırlar. 

YÖK seviye tespit sınavı hakkında pek çok yanıltıcı bilgi bulunmakta olup bunların başında çok zor bir sınav olduğu önyargısı gelmektedir. Yurtdışında iyi bir üniversitede okuyarak kaliteli bir eğitim almanız halinde YÖK seviye tespit sınavı için endişelenmenize gerek yoktur!

Yazılı bir kural olmasa da belirli kriterleri taşıyan üniversitelerin YÖK denkliği açısından avantaj taşıdığı söylenebilir. Örneğin, YÖK tarafından kabul edilen QS ve TIMES Higher Education gibi dünya üniversite sıralamalarında ilk 500 ve ilk 1000 üniversite arasında yer alan okullardan mezun olanlar, diğer üniversitelerden mezun olanlara kıyasla denklik konusunda daha avantajlıdır. Bu nedenle, yurtdışında eğitim almayı düşünüyorsanız, denklik konusunda sorun yaşamamak için ilk 1000’de yer alan üniversiteleri değerlendirebilirsiniz. Üstelik bu okullardan alacağınız diplomalar dünyanın diğer ülkelerinde de geçerli olacaktır! Örneğin Avrupa Birliği’ne üye olan Polonya, Macaristan, Litvanya gibi ülkelerin kaliteli üniversitelerinden alacağınız diplomalar Avrupa Birliği genelinde otomatikman tanınmaktadır.

YÖK denkliği ve avantajlı üniversiteler hakkında daha fazla bilgi almak için diğer blog yazılarımıza göz atabilir, dilerseniz alanında uzman Draft Yurtdışı Eğitim danışmanlarımızla irtibat kurarak merak ettiğiniz konularda bilgi alabilirsiniz. İsterseniz, Ankara, İstanbul veya İzmir ofislerimizden randevu alarak ücretsiz danışmanlığımızdan da faydalanabilirsiniz!

 

Sosyal Medyada Paylaş
İletişimde Kalalım

Size daha iyi hizmet verebilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Alanında uzman eğitim danışmanlarımız kısa süre içinde sizinle iletişim kuracaktır.

En çok tercih edilen okullarımız