Azerbaycan Bayrağı

Azerbaycan

Azerbaycan Diller Akademisi

Genel Bilgiler

Azerbaycan Diller Akademisi - Azərbaycan Dillər Universiteti

1937’de Azerbaycan Eğitim Enstitüsü Filoloji Bölümü bünyesinden koparak bağımsız statüyle eğitimine devam eden Yabancı Diller Fakültesi, günümüz Azerbaycan Devlet Diller Üniversitesi’nin temellerini oluşturmaktadır. 1939 yılında eklenen İngiliz Dili, Fransız Dili ve Alman Dili fakülteleri de eğitimin daha da gelişmesine neden olmuş ve böylece fakülteye artan talebin karşılanması için 1940’ta bir de Yabancı Diller Enstitüsü açılmıştır. Bir yıl sonra 1941’de 2. Dünya Savaşı’nın başlaması bağımsız yapıdaki eğitime ara verilmesine neden olmuş ve fakülte Azerbaycan Pedagoji Enstitüsü bünyesine dahil edilmiştir. Savaştan sonra 1947 yılında yeniden ilginin arttığı fakülte enstitü haline dönerek, 1959 yılına kadar binlerce yabancı dil öğretmenini mezun etmiştir.

Üniversitenin Fakülteleri

3 fakülte ve 8 bölümü ile eğitime başlayan bu enstitü, daha sonra bölüm sayısını 12’ye çıkartarak hizmetlerine devam etmiştir. Azerbaycan'da eğitim enstitüsü geçmişiyle prestijli bir konuma sahip olan Azerbaycan Diller Üniversitesi, 8 fakülte ve 21 bölümüyle öğrencilere üst seviyede eğitim vermektedir. Azerbaycan'da batı dilleri konusundaki kalitenin daha da artmasını sağlamak için Azerbaycan Rus Dili ve Edebiyatı Enstitüsü ile 1959 yılında birleşen Azerbaycan Diller Enstitüsü, 1973 yılında kurulan Azerbaycan Pedagoji Yabancı Diller Enstitüsü sayesinde daha da gelişmiştir. 1984 yılında ise akademide birçok tercüme bölümü açılmış ve 1996 yılına kadar da Azerbaycan Devlet Diller Enstitüsü ismine sahip olmuştur. Nihayet 2000 yılında günümüzdeki Azerbaycan Devlet Diller Üniversitesi adını almıştır.

Azerbaycan Diller Üniversitesi yaklaşık 4 bin öğrenciye eğitim imkanı sunan bir üniversitedir. Kurum, yaklaşık olarak 700 profesör ve doçent, 330’u geçen öğretim görevlisinden oluşan bir akademik eğitim kadrosuna sahiptir. 

Üniversite Kütüphanesi

1948 yılında açılan bir kütüphaneye sahip olan Azerbaycan Diller Üniversitesi, üst düzey bilimsel araştırmalar için geniş kaynak olanağı da sunmaktadır. Kütüphane 1951 yılında 806 kişi, 1952 yılında 936 kişi ve 1953 yılında 880 kişi tarafından kullanılmıştır. Hizmetin işleyişini geliştirmek için dolaplarda küçük bilgi literatürü fonları oluşturulmuş ve en çok kullanılan nüshalar ve süreli yayınlar bu fonlara yerleştirilmiştir. Enstitünün ana binasında ve Balakhani yerleşimindeki 38 nolu yurtta gezici kütüphane düzenlenerek öğrencilerin kitaplara daha iyi ulaşması sağlanmıştır.

ÜNİVERSİTEYİ KEŞFETMEYE BAŞLA