Genel Bilgiler
Azerbaycan’ın başkenti Bakü, ülkenin en doğusunda yer almaktadır. Hazar Denizi’nin kıyısında kurulmuş olup Azerbaycan’ın en büyük şehridir.
Şehir, Absheron yarımadasının güney kıyısında, 2,130 kilometrekareyi kaplayan bir bölgede bulunmaktadır.
Bakü, ismini yıl boyunca devam eden rüzgarlı havasından almıştır. Bakü’nün kelime anlamı “Rüzgarlar Şehri”dir. Karasal iklimin etkisi altında olan şehirde kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcaktır.
Konaklama
Konaklama açısından üniversite yurtları, maliyetlerinin düşük olması nedeniyle oldukça sık tercih edilmektedir. Fakat Azerbaycan’da yaşayan bir ailenin yanında oda kiralamak, ülkenin diliyle ve kültürüyle daha yakın bir ilişki kurmak isteyenler için de popüler bir seçenektir.
Ulaşım
Bakü'deki toplu taşıma genellikle şehir otobüsleri ve metro hatlarıyla sağlanmaktadır. Metro ağı, şehir merkezini banliyölere bağlamakta ve hızlı, güvenli, bakımlı, temiz ve verimli bir ulaşım sağlamaktadır. Bakü çevresinde dolaşmak için en ucuz seçenektir. Biletler terminallerde, basın büfelerinde ve diğer noktalarda satın alınabilmektedir.
Bakü'de hem devlet tarafından işletilen otobüsler hem de özel otobüsler çalışmaktadır. Banliyölere giden otobüsler genellikle daha ucuzdur. Şehir içi otobüsler ve metroda tek yönlü bilet 0,20 AZN'dir.
Ayrıca Bakü'de taksi kullanımı yaygın olup maliyet bakımından makul sayılabilecek bir seçenektir.
Yeme - İçme
Azerbaycan Mutfağı, dünyada lezzeti ve zenginliği ile bilinen mutfaklardan biridir. Bakü’de bu mutfaktan deneyebileceğiniz lezzetlerden bazıları; tavuk eti ve kuzu etinin kızartılıp pirincin içine katılmasının ardından kuru kayısı, kestane ve kuru üzüm eklenerek yapılan Azeri Pilavı, Azerbaycan mantısı olarak da bilinen yuvarlak şekilde hazırlanan içi kıyma sosuyla doldurulmuş olarak pişirilen Düshbere, genellikle şişte çeşitli sebzeler ile pişirilen ve Hazar Denizi’ne özgü olan Mersin Balığı ve bilinen baklavadan farklı olarak içerisine safran eklenerek hazırlanan Bakü Baklavasıdır.
Bunların haricinde tike kebabı ve yaprak dolması da Bakü’ye özel lezzetlerdendir.
Sosyal Aktiviteler
Kafkasların Paris’i olarak da anılan Bakü’de kültürel etkinlikler oldukça yaygındır ve şehrin kültüründe önemli bir yer tutar. Şehirde çok sayıda sinema, tiyatro, opera, sergi salonu ve kütüphane bulunmaktadır.
Şehir aynı zamanda Kafkasların tarihi geçmişinden yansımaları da barındırmaktadır. İçeri Seher olarak adlandırılan eski yerleşim yerinde bulunan Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kalesi 2000 yılında UNESCO tarafında Dünya mirası listesine alınmıştır.
Azerbaycan’ın mutfağından sonra dünyada en çok bilinen yönlerinden biri de halıcılık ve dokumacılık alanıdır. Bakü’nün en önemli müzelerinden biri olan ve bu kültürel miras anısını kurulmuş olan Letif Kerimov Halı Müzesi dünyanın ilk ve en büyük halı müzesi olma özelliğini taşımaktadır.
Ayrıca Bakü’de bir Orta Asya geleneği olan ve baharın gelişinin kutlandığı Nevruz Kutlamaları’nın haricinde son yıllarda Bakü Uluslararası Caz Festivali ve Bakü Uluslararası Turist Film Festivali gibi festivaller giderek daha popüler bir hale gelmektedir.